I sin bok Sömngåtan (eng. Why We Sleep) går sömnexperten Matthew Walker in på djupet om vad sömn egentligen är och varför den är så viktig för oss människor. Han framhäver inte bara varför god sömn är essentiellt för vår hälsa och välbefinnande, utan ger också konkreta tips på hur vi kan förbättra vår sömnkvalitet.
Det finns två faser i vår sömn
Människans sömn är inte en enhetlig process. Istället delas den in i två distinkta stadier: REM (Rapid Eye Movement) och NREM (Non-rapid Eye Movement).
- REM: Den här fasen är mest känd för sina livliga drömmar. Förutom drömmar spelar REM-sömn också en central roll för vår emotionella och psykologiska hälsa, och bidrar till kreativitet och problemlösning. Walker föreslår att man minskar exponeringen för skärmljus innan läggdags för att optimera REM-sömnen.
- NREM: NREM-sömn, ofta känd som djupsömn, är avgörande för vår fysiska återhämtning. Det är här som vårt system lagrar energi, reparerar skadade vävnader och frigör viktiga hormoner för tillväxt och utveckling. Walker betonar att en optimal miljö – ett svalt, tyst och mörkt rum – kan främja djupare stadier av NREM-sömn.
Sömnbrist kan leda till hjärtsjukdomar, fetma och diabetes
Sömnbrist eller dålig sömnkvalitet kan ha skadliga effekter på vår fysiska och mentala hälsa. Brist på sömn har kopplats till allt från nedsatt kognitiv funktion och humörsvängningar till långvariga hälsoproblem som hjärtsjukdomar, fetma och diabetes. Walker argumenterar kraftfullt för att regelbunden motion kan förbättra sömnkvaliteten och därmed motverka dessa negativa effekter.
Vårt moderna samhälle, med sin ständiga uppkoppling, skärmtid och stress, utgör en rejäl utmaning för god sömn. Walker diskuterar hur konstgjort ljus på kvällen, särskilt det blåa ljuset från skärmar, kan förstöra vår naturliga dygnsrytm. Han rekommenderar också att man är försiktig med arbetsrutiner som kräver oregelbundna arbetstider eller nattskift.
Våra sömnbehov förändras med åldern
Varje livsfas har sina egna unika sömnbehov. Dessa förändras över tid och bjuder på nya utmaningar.
- Barn: De behöver mer sömn än vuxna.
- Ungdomar: Deras dygnsrytm skjuts framåt, vilket ofta krockar med tidiga skolstarter.
- Vuxna och äldre: Djupsömnen minskar med åldern, vilket kan påverka minnet.
Våra drömmar spelar roll
Walker ger oss ett flertal tips på hur vi kan förbättra vår sömn. Här kommer tre av de kanske viktigaste råden:
- Skapa en sovrutin där du lägger dig och går upp samma tid varje dag. Sätt ett larm för när du ska börja varva ner utan skärmar för att sedan gå till sängs.
- Tänk på vad du får i dig. Det är viktigt att undvika att dricka koffein och alkohol på eftermiddagen och kvällen eftersom det påverkar din sömn. Undvik också att äta för mycket nära inpå sömnen.
- Träna regelbundet, åtminstone en halvtimme om dagen, men helst inte precis innan sängdags.