I boken Feel-Good Productivity presenterar Cambridge-utbildade läkaren Ali Abdaal hur vi kan prestera mer och bättre genom att fokusera på att må bra. Många känner honom från hans Youtube-kanal där han de senaste åren presenterat olika produktivitetstips. Kanalen har sedan start växt enormt och han anses i dag vara en av de främsta produktivitetsexperterna i världen.
Hitta energin i det du gör och dem du gör det med
Många tror att vi måste jobba hårdare och offra mer av vår tid för att bli mer produktiva. Men det är helt fel, menar Ali. Istället bör vi fokusera på det som ger oss energi. När vi gör något som ger oss energi kommer vi automatiskt att bli mer produktiva – och dessutom kommer vi att ha kul och må bra på köpet.
Ali tar upp tre källor till energi: lek, självsäkerhet och människor. Lek handlar om att inte ta allt på så stort allvar. När vi var barn oroade vi oss inte för att göra fel. Vi älskade att upptäcka världen och lära oss om hur den fungerar. Lite så ska vi tänka nu också. Genom att medvetet försöka upptäcka nya saker, kanske testa en ny maträtt, eller ta en ny väg till jobbet, kommer vi bli lite gladare.
Det andra sättet att finna energi på handlar om att känna oss självsäkra, att vi klarar av det vi företagit oss. Och det bästa sättet att göra det på, enligt Ali, är att bete oss som om vi redan var självsäkra. Ibland kan det hjälpa att föreställa oss att vi är en av våra självsäkra idoler. Konstigt nog brukar det göra att vi känner oss mer självsäkra.
Människor är den tredje källan till energi. Vissa människor ger oss energi, andra dränerar oss på energi. Tricket är att hitta vilka som ger oss energi. Ali menar att vi bör försöka söka oss till människor som har en positiv inverkan på oss. Och i de fall där vi inte kan påverka vilka personer vi tillbringar tiden med, till exempel kollegor på jobbet, så bör vi försöka tänka oss att vi jobbar ihop och är i samma team. Genom att känna att man är på samma sida upplevs andra människor mindre som hot och mer som vänner.
Undvik att fastna – var modig och sätt igång
Många upplever att de fastnar i annat än att göra det man sagt man ska göra. Man kanske har ett mål att skriva en bok, eller starta ett företag. Men så tillbringar man massa tid på att städa, göra research på nätet eller sträckkolla på Netflixserier. Detta undvikande beteende händer enligt Ali för att vi antingen känner oss osäkra på om vi kommer att lyckas eller för att vi helt enkelt är rädda.
Så vad kan vi göra åt det? Jo, vi måste fundera på varför vi vill uppnå ett visst mål. Och om vi är rädda för att göra det som krävs för att uppnå våra mål måste vi försöka förstå vad det är som vi är rädda för. Ett tips som Ali ger oss är att fundera på om det som skrämmer oss kommer att ha någon betydelse om 10 minuter, 10 veckor och 10 år. Oftast inser vi att vår rädsla är överdriven.
När vi fått klarhet i varför, är det dags att gå över till att fundera på hur vi ska uppnå våra mål. Ali tycker vi bör försöka ha mål som är NICE. Med det menar han mål som är:
- Near-term (nästa steg) – genom att titta på nästa steg vi måste ta för att på sikt nå vårt slutliga mål, slipper vi bli överväldigade av att vi har en bit kvar att gå.
- Input-based (aktivitet) – här handlar det om att ha ett konkret mål som handlar om en aktivitet. Istället för att till exempel sätta upp ett mål att gå ner fem kilo till nästa månad, formulerar vi målet som en aktivitet istället – jag ska ta en fem kilometers promenad varje dag.
- Controllable (inom vår kontroll) – om vi sätter mål som är rimliga och inom vår kontroll är det mer sannolikt att vi lyckas nå dem. Att sätta ett mål att springa 20 km varje dag är svårt att genomföra, men att säga att vi ska promenera i en halvtimme varje dag är mycket mer genomförbart. Läs mer om att sätta rimliga mål i sammanfattningen av 1 %-metoden av James Clear.
- Energising (energigivande) – som vi pratade om i förra avsnittet så är sannolikheten högre att vi vill jobba mot våra mål om det känns roligt och energigivande.
Håll igång långsiktigt genom att göra lagom mycket av rätt saker
Många har svårt att hålla igång långsiktigt eftersom de förr eller senare börjar känna sig överarbetade. Lösningen för att orka jobba mot våra mål långsiktigt är att spara på oss själva genom att lägga energi på rätt saker, samt att se till att vila och återhämta oss.
Det enda sättet att inte göra för mycket är att säga nej till vissa saker. Men vilka då, kanske du frågar dig? Jo, säg nej till de aktiviteter som inte för dig framåt till att nå ditt mål. Om du gör flera saker som alla bidrar till ditt mål, kanske du måste ta dem en i taget och inte samtidigt. Det är också viktigt att försöka undvika att bli distraherad, till exempel av vår mobil.
Det är också viktigt att ta raster. Och det är något vi behöver göra spritt över dagen men också i längre tidsperioder. Notera dock att inte alla sorts aktiviteter ger oss lika mycket energi. Ali ger oss tipset att återhämta oss genom att göra något där vi känner att vi har kontroll och känner oss kompetenta samt att det inte ställer för höga krav på oss – det är liksom bara på skoj.
Om vi lyckas ta pauser och göra lagom mycket är vi redo att fundera på om vi gör rätt saker. Men det är inte alltid så lätt att veta. Vad återspeglar egentligen våra värderingar – vad är rätt för just oss. Att ta reda på det är ofta en livslång resa, dels för att det kan ta tid att förstå sig själv och sina djupaste önskemål, dels för att våra önskemål förändras med åldern. Ali ger oss dock ett tips på hur vi kan ta reda på vad som är viktigt för oss. Det går ut på att fundera på vad vi skulle ha önskat att vi hade gjort av vårt liv om vi låg på vår dödsbädd. Även om det är lite skrämmande att tänka på så hjälper det oss att vaska fram vad som verkligen är viktigt för oss. Ingen vill ju gå igenom livet utan att ha levt fullt ut.