Boken De 7 goda vanorna (eng. The 7 Habits of Highly Effective People) av Stephen Covey var en av de första självhjälpsböckerna som var riktad till affärsvärlden. Den bygger på tidlösa principer om rättvisa, integritet, ärlighet och värdighet och ger oss sju tips om hur vi kan lösa personliga och professionella problem.
1 Ta initiativ
Vi har ett personligt ansvar för våra beslut och måste agera utifrån vad vi vill istället för att bara reagera på yttre omständigheter. Covey menar att proaktiva individer inte skyller på omständigheter eller förhållanden för sitt beteende. De förstår skillnaden mellan vad vi kan kontrollera och vad vi inte kan och så riktar de sina ansträngningar mot det de kan påverka. Det viktiga är att vi inser att det är våra egna beslut som bestämmer vårt öde, inte våra förhållanden eller omständigheter.
Att ta initiativ var en av grundprinciperna för de antika filosoferna stoikerna som funderade mycket på vad vi kan och inte kan kontrollera. En modernare förespråkare för att ta ansvar för våra handlingar är Mark Manson som pratar om det i sin bok Den ädla konsten att not giving a f*ck.
2 Ha en vision för framtiden
Covey betonar vikten av att ha en tydlig vision som vad man vill uppnå. Fundera på vem du vill vara och vad du vill göra. Vad vill du bli ihågkommen för? Skriv ner dina långsiktiga mål och vilka värden som är viktiga för dig.
Genom att veta var man vill hamna i slutändan kan man utvärdera sina dagliga handlingar och beslut utifrån om de tar oss närmare eller längre ifrån vår vision. Covey förespråkar att vi sätter långsiktiga mål baserade på djupt rotade värderingar och sedan arbetar mot dem. På så sätt lägger vi tiden på rätt saker.
3 Prioritera det viktigaste före det brådskande
I denna vana utforskar Covey vikten av att prioritera uppgifter och åtaganden. Han introducerar en matris som kategoriserar uppgifter baserat på hur brådskande och viktiga de är. Och han betonar vikten av att prioritera de uppgifter som är viktiga men som inte nödvändigtvis är brådskande. Ett exempel på en sådan uppgift är personlig utveckling. Det är viktigt för oss men vi upplever ofta att vi inte “har tid” för det eftersom vi har andra mer brådskande uppgifter.
Covey menar att det är lätt att fastna i en situation där vi ständigt måste hantera brådskande frågor. Men med lite disciplin kan vi försöka prioritera det viktiga över det brådskande och med tiden kommer vi få färre brådskande frågor i vårt knä.
Hur ska vi då planera vår tid? Covey förespråkar ett veckoschema som han menar är flexibelt men som ändå ger oss en struktur. Planera in dina mest prioriterade uppgifter inklusive aktiviteter som ger dig energi och inspiration och bestäm när du kommer att utföra dem. Se även till att ha lite luft i kalendern för att kunna hantera oförutsedda händelser.
4 Hitta win-winlösningar
Den traditionella synen på förhandlingar och konkurrenssituationer är att det är ett nollsummespel – att den ena parten måste förlora för att den andra ska kunna vinna. Men detta är fel syn, menar Covey. Han förespråkar istället en win-wininställning som betyder att båda parter kan vinna.
Med en win-win mentalitet fokuserar vi på att bygga långsiktiga relationer istället för snabba vinster. Denna approach, menar Covey, bidrar även till mer innovativa lösningar.
Men hur lyckas vi med win-winlösningar? Det första steget är att lyssna till din motpart och försöka förstå deras perspektiv. Om du gör det kan du objektivt beskriva dina och din motparts största farhågor, samt prata om vad varje part upplever som en vinst. Då blir det lättare att gemensamt komma fram till en win-win lösning.
5 Försök att förstå först
För att lyckas med att hitta en win-win lösning måste vi först lyssna till vår motpart och försöka förstå deras perspektiv. Covey påpekar att de flesta människor ofta försöker bli förstådda först; de vill få fram sin poäng. Och när de väl har fått fram sin poäng tenderar de att ignorera den andra personens perspektiv, lyssna selektivt eller helt enkelt låtsas lyssna.
Istället bör vi försöka lyssna empatiskt, sätta oss in i deras situation och perspektiv. Syftet är att verkligen förstå, inte enbart lyssna för att bemöta deras argument eller komma på vad vi ska säga själva. Om vi lyckas lyssna empatiskt öppnar det upp för riktig och förtrolig kommunikation som är en förutsättning för en effektiv problemlösning.
6 Samarbeta för att uppnå synergier
Covey är övertygad om att vi uppnår mer genom samarbete. Genom att kombinera olika perspektiv på ett problem och folks olika styrkor kan man komma på nya och bättre lösningar på gamla problem.
Denna vana följer av de två föregående. Genom att alltid försöka lyssna till och förstå andra perspektiv samt sikta på att hitta win-winlösningar lägger man grunden för en långsiktig relation. Och med en förtrolig relation blir samarbetet bättre och vi uppnår mer än vad varje part hade uppnått på var sin hand.
Covey menar att vi uppnår bra samarbeten genom intern synergi. Med detta menar han att vi bör använda oss såväl av våra analytiska som intuitiva förmågor. Människor behöver både logik och känslor i en relation.
7 Investera i dig själv
Covey använder sig av en analogi om att man först måste “slipa sågen” innan man ska såga. Om man inte gör det och börjar såga med en oslipad såg kommer man ödsla mycket mer tid än nödvändigt. Och sågen i denna analogi är vi själva. Han menar med andra ord att vi bör vårda den största tillgången vi har – oss själva.
Covey förespråkar att vi kontinuerligt utvecklar oss själva inom fyra områden:
- Fysiskt – ät nyttig mat, träna regelbundet och se till att sova bra och vila tillräckligt.
- Socialt/emotionellt – praktisera vanornan 4-6 och få den sociala energin vi behöver.
- Mentalt – lär dig nya saker genom att läsa böcker och ta in ny information.
- Andligt – meditera, njut av läsning eller tillbringa tid i naturen.
Det Covey är ute efter är att vi måste leva ett balanserat liv. Om vi jobbar för hårt och inte investerar i oss själva kommer vi förr eller senare att gå i väggen. Och då blir vi inte så effektiva.